Missie Bourgeois Palestina-Israël - Palestijnse interesse voor Vlaamse expertise over duaal leren

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Palestijnse premier Rami Hamdallah heeft zondag tijdens een onderhoud met Vlaams minister-president Geert Bourgeois interesse getoond voor de kennis van Vlaanderen inzake duaal leren. De VDAB is bereid om die expertise te delen, zo verklaarde Vlaams minister-president Geert Bourgeois na afloop van het onderhoud. Palestina kreunt onder een erg hoge werkloosheid en is op zoek naar oplossingen om vooral de jongeren aan een baan te kunnen helpen. De Palestijnse regeringsleider toonde zondag interesse in de expertise inzake duaal leren. Minister-president Bourgeois liet hem weten dat de VDAB bereid is om die expertise te delen. Dat kan de arbeidsbemiddelingsorganisatie onder meer doen door mensen op te leiden of om kennis en ervaring uit te wisselen, aldus Bourgeois.

Geert Bourgeois zei onder de indruk te zijn van zijn Palestijnse ambtsgenoot, "een moderne man die zoekt naar oplossingen, goede relaties met Israël met wederzijdse erkenning, een tweestatenoplossing en een gedeelde hoofdstad".

Tijdens het gesprek met de premier kwamen een hele reeks thema's aan bod, die Bourgeois eerder ook al had besproken met minister van Cultuur Ihab Bsaisso, die de ontmoeting ook bijwoonde, zoals verschillende beurzen of het aanbod voor schrijvers in residence. Bourgeois kwam ook terug op de projecten rond digitalisering van erfgoed en bibliotheken. "De functie van bibliotheken is nu veel groter dan destijds".

De minister-president wees ook op de mogelijkheid van het toewijzen van fondsen van UNESCO. "Wij zijn de zevende grootste donor van de VN-organisatie. In het verleden hebben we reeds fondsen gealloceerd naar andere landen", verklaarde hij.

Zondagnamiddag startte het Israëlische luik van de missie van de Vlaamse minister-president. Opmerkelijk was dat bij de eerste halte, in The Israel Innovation Foundation, er interesse was voor de ervaring van Vlaanderen met duaal leren. Maandagvoormiddag staat onder meer nog een ontmoeting met staatssecretaris Michael Oren, bevoegd voor buitenlandse zaken.

bron: Belga