Verwarring en ophef rond Erdogans verkiezingscampagne in Sarajevo

door
Belga
Leestijd 2 min.

De door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aangekondigde verkiezingsmeeting in Bosnië-Herzegovina heeft tot verwarring en ophef onder de politieke partijen geleid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken noch het staatsbestuur zijn over de voor 20 mei geplande toespraak van Erdogan geïnformeerd, schrijven de media van het kleine Balkanland vandaag. Mogelijk gaat het om een persoonlijke uitnodiging van de islamistische toppoliticus Bakir Izetbegovic, die goede relaties met Erdogan onderhoudt. Een aantal parlementsleden uitte kritiek op de aankondiging van het presidentieel bezoek. "Als iedereen die wil ons land zomaar kan binnenkomen om hier politieke bijeenkomsten te organiseren, verliezen we onze soevereiniteit als staat", zei het vooraanstaande islamistische parlementslid Sadik Ahmetovic op de website Klix.

Enkele dagen geleden al had de Bosnisch-Servische leider Milorad Dodik de komst van Erdogan gehekeld, die hij zijn unilaterale steun aan de Bosnische moslims verwijt. Erdogan zou volgens de lokale pers in een sporthal van de Olympische Winterspelen van 1984 speechen.

Bosnië is al jaren wegens de onenigheden tussen de moslimmeerderheid, de orthodoxe Serviërs met een derde van de bevolking en de katholieke Kroaten (15 procent) geblokkeerd door een complexe regeringsstructuur. Izetbegovic zit voor de moslims in het driekoppige staatspresidium, ook de Serviërs en de Kroaten hebben een vertegenwoordiger in het hoogste ambt.

Erdogan had gisteren zijn bezoek aan de Balkan aangekondigd nadat verschillende West-Europese landen verkiezingsmeetings van de Turkse politicus hadden verboden. Hij rekent op negen à tienduizend toehoorders uit heel Europa, zei hij.

Turkije kiest op 24 juni een nieuw parlement en een president. Daarmee moet de door Erdogan nagestreefde omvorming van de staat naar een op zijn leest geschoeid presidentieel systeem afgerond worden. En daarvoor is een belangrijke rol weggelegd voor de miljoenen Turkse kiezers her en der in Europa.

bron: Belga