Navalny organiseert anti-Poetin-demonstraties in vele steden

door
Belga
Leestijd 1 min.

Aanhangers van oppositiepoliticus Aleksej Navalny hebben vandaag twee dagen voor de eedaflegging van president Vladimir Poetin in vele Russische steden gedemonstreerd. Het protest onder het motto "Geen tsaar voor ons!" is niet alleen gericht tegen het langdurige bewind van Poetin, maar ook tegen de corruptie en internetcensuur in Rusland. Volgens de organisatoren werden in verschillende Siberische steden demonstranten opgepakt, zoals in Barnaul en Krasnojarsk. In andere steden als Vladivostok of Irkoetsk gebeurden geen incidenten.

Het ging telkens om een honderdtal aanhangers van de oppositie, aldus de Russische persbureaus vandaag. In Moskou en Sint-Petersburg vinden om 13.00 uur demonstraties plaats. Daar hebben de autoriteiten samenscholingen op de aangekondigde ontmoetingsplaatsen verboden.

De anti-corruptie-activist Navalny mocht zich geen kandidaat stellen voor de presidentsverkiezing van maart, waarop Poetin met bijna 77 procent van de stemmen werd herkozen. De baas van het Kremlin is al sinds 2000 aan de macht. Hij legt maandag de eed af voor een nieuwe ambtstermijn van zes jaar.

bron: Belga