NASA lanceert sonde InSight voor onderzoek op Mars

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Amerikaans ruimtevaartbureau NASA heeft vandaag de sonde InSight gelanceerd met als belangrijkste missie het onderzoek naar aardbevingen op Mars. Tegelijkertijd zal geprobeerd worden het mysterie rond de vorming van planeten te ontrafelen en mogelijke menselijke verkenningsmissies naar de Rode Planeet voor te bereiden. Belgische wetenschappers zijn nauw betrokken bij het geologisch onderzoek. De rond 650 miljoen euro kostende missie, de eerste van de Amerikaanse westkust naar een andere planeet en de eerste van de NASA naar Mars sinds 2012, zal twee jaar duren. Wegens een lek in een onderzoeksinstrument moest de start twee jaar uitgesteld worden. Van op de luchtmachtbasis Vandenberg in Californië is om 13.05 uur Belgische tijd een krachtige Atlas-V draagraket vertrokken om de Insight van de NASA naar Mars te slingeren. InSight zal het inwendige van de Rode Planeet bestuderen: aardbevingen, de inwendige temperatuur van Mars en de rotatie van onze buurplaneet.

Het is de eerste keer dat wetenschappers proberen om de 'Marsbevingen' te detecteren. Dit zal gebeuren met de seismometer SEIS van het Franse ruimtevaartbureau CNES. Een warmtesensor in een boorkop zal de temperatuur meten tot vijf meter onder de grond. Tot nu toe heeft nog geen enkel experiment deze diepte kunnen bereiken.

Professor Véronique Dehant van de Koninklijke Belgische Sterrenwacht KSB maakt deel uit van het SEIS-team. De KSB zal ook de gegevens van het Amerikaanse radio-instrument RISE (Rotation and Interior Structure Experiment) analyseren. Zo kan men zich ook een beeld vormen van de inwendige structuur van de planeet. Dehant is op de Sterrenwacht verantwoordelijk voor het verwerken van de gegevens van RISE. Samen met haar collega's zal zij Vandenberg bijstaan bij de lancering.

Bron: Belga