EC skeeleren Heerde - Bart Swings test concurrentie voor WK

door
Belga
Leestijd 2 min.

De tweede dag van de Europa Cupwedstrijden skeeleren in het Nederlands plaatsje eindigde met een overwinning voor Bart Swings en een tweede plaats voor Sandine Tas. Swings legde zijn tegenstanders in een puntenkoers over tien kilometer een adembenemend hoog tempo op. Tas kwam na de puntenwedstrijd over dezelfde afstand als eerste over de streep, maar moest de tiomf laten aan de Colombiaanse Luz Karinme Garzon.

Tas had in Heerde al twee zeges op zak. Vrijdag was niemand sneller dan de 22-jarige studente in een race over 300 meter tegen het uurwerk en in de vroege middag was er winst op de 500 meter. "Mijn weekeinde kan niet meer stuk", stelde Tas al voor de puntenkoers vast. Swings had de 500 meter laten lopen wegens een lichte liesblessure. In de puntenkoers leek de winnaar van olympisch schaatszilver nergens last van te hebben. Twaalf ronden voor het einde had hij na een wilde jacht een voorprong van tien punten en was de winnaar al bekend.

Belangrijk voor Tas was dat haar rivale Francesca Lollobrigida zich bij de deelneemsters had gemeld. Na het lange schaatsseizoen had de Italiaanse geruime tijd rust genomen. De eerste confrontatie verliep gunstig voor Tas, die in de afgelopen weken aardig wat wedstrijdritme heeft opgebouwd. In het verleden won Lollobrigida, die vier jaar ouder is, vaker. Ze heeft niet lang om de balans in evenwicht te brengen, omdat de WK dit jaar al over twee maanden worden gehouden. Plaats van handeling is dan net als dit weekeinde Heerde.

Tas geeft forfait voor de Europa Cupwedstrijden in Frankrijk en Oostenrijk, omdat er deze maand en in juni ook nog gestudeerd moet worden. Dat geldt ook voor andere skaters. Om die reden zal de nationale selectie van bondsoach Kwinten Tas (haar oudere broer) voor de WK geen trainingskamp beleggen.

Op de 500 meter toonde Tas zich sterk. In de kwart- en halve finale zette ze de tegenstandsters resoluut opzij. In de eindstrijd verwees ze de Colombiaanse Luz Karime Garzon naar de tweede en Lollobrigida naar de derde plaats. Die plek zou de Italiaanse ook in de puntenkoers bezetten. Nymphe Keuleers (14e) en Anke Vos (16e) strandden op de 500 meter al in de kwartfinales.

Bij de mannen kwam Mathias Vosté het verst. Over de 300 meter tijdrit van vrijdag was hij niet tevreden geweest, over de derde plaats in de finale van de 500 meter was hij dat wel. Winnaar werd Steven Villegas uit Colombia.

.

bron: Belga