Debuutroman Arjen van Veelen kanshebber voor Libris Literatuurprijs

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken", de debuutroman van de Nederlandse schrijver en journalist Arjen van Veelen, dingt mee naar de Librisprijs die maandag wordt uitgereikt. De roman dompelt de lezer onder in het rouwproces van het hoofdpersonage, na het plotse overlijden van zijn studentenmakker. Het boek is een hulde aan van Veelens vriend Thomas Blondeau, de West-Vlaamse schrijver die in 2013 onverwacht overleed. Hoewel het geen autobiografisch verhaal is, zijn er veel parallellen met de werkelijkheid. Arjen de verteller is net als van Veelen een journalist en schrijver die getrouwd is met een microbiologe, zijn overleden vriend een West-Vlaamse schrijver die Tomas heeft, maar dan zonder h.

In het boek leren ze elkaar kennen in Leiden, waar Tomas het hoofdpersonage vanuit zijn Mercedes aanspreekt met de vraag om wekelijks zijn notities 'Antieke Wijsbegeerte' te mogen lenen.

Hij geeft ze terug, aangevuld met aantekeningen en correcties. Ook in de vriendschap die daaruit groeit is het vooral Tomas die het hoofdpersonage imponeert met citaten van grote denkers, en hem als een soort mentor aanzet tot schrijven.

Wanneer Tomas op een dag plots overlijdt aan een slagaderlijke breuk is het hoofdpersonage dan ook danig het noorden kwijt. Hij volgt zijn vrouw naar St. Louis, waar zij onderzoek naar de melkzuurbacterie gaat doen. Hij probeert er een biografie over Alexander de Grote in elkaar te boksen.

Wat later trekt hij naar Egypte om de tombe van Alexander de Grote te vinden, en - zoals ze ooit afspraken - Tomas' boeken aan de beroemde Bibliotheek van Alexandrië toe te voegen.

De scènes zijn doorweven met terugblikken naar Tomas, hun vriendschap, en het rouwproces dat Arjen al doorliep. Ze tonen hoe de dood van een naaste iemands oude eenzaamheid kan uitvergroten, en de klok voor onbepaalde tijd stilzet.

Het is de eerste keer dat van Veelen zich aan een roman waagt. Eerder publiceerde hij de essaybundels 'En hier een plaatje van een kat' en 'Over rusteloosheid'. Hij schrijft ook essays, reisverhalen en reportages voor NRC Handelsblad en De Correspondent.

bron: Belga