Colombiaanse regering en rebellen van ELN zetten onderhandelingen voort op Cuba

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Colombiaanse regering en de rebellen van de linkse guerillabeweging Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) zetten hun vredesgesprekken vanaf volgende week voort op Cuba. Dat hebben beide partijen zaterdag samen bekendgemaakt. Midden april raakte bekend dat Ecuador niet langer optreedt als bemiddelaar bij de vredesgesprekken tussen de Colombia en de ELN. De onderhandelingen werden opgeschort tot de rebellen ermee akkoord zouden gaan om hun "terroristische activiteiten" te stoppen, zei de Ecuadoraanse president Lenin Moreno woensdag.

"We hebben gezamenlijk alle opties bekeken om de dialoog zo snel mogelijk weer op te starten. We hebben dan besloten om de volgende fase van de onderhandelingen vanaf volgende week voort te zetten in de Cubaanse stad Havana", luidt het in de gezamenlijke mededeling.

De FARC-rebellen sloten in november 2016 een vredesakkoord af met de Colombiaanse regering en zijn sindsdien gedemobiliseerd. Sinds februari 2017 voert ook het ELN geregeld onderhandelingen, maar die draaiden vooralsnog op niets uit.

Bron: Belga