Amerikaans gerecht neemt Frère-holding GBL in het vizier

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse politiedienst FBI en het Amerikaanse ministerie van Justitie (DoJ) hebben gevraagd om inzage te krijgen in het Syriëdossier van het Franse Lafarge en de Belgische holding GBL. Dat melden L'Echo en De Tijd zaterdag. GBL, de holding van rijke Belg Albert Frère, is al sinds november het voorwerp van een antiterrorismeonderzoek. GBL is voor 9,43 eigenaar van de Franse cementgroep Lafarge.

Die laatste zou zich in Syrië schuldig hebben gemaakt aan financiering van een terroristische groepering en/of deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Het bedrijf zou met name miljoenen betaald hebben om zijn Syrische fabriek draaiende te houden.

Bij GBL gebeurden al huiszoekingen en inbeslagnames, en er zouden ook telefoons van GBL-toplui zijn afgetapt door het gerecht. Het Belgische luik van het dossier wint aan belang. Het federale parket wil niet zeggen of het de Amerikanen inzage verleend heeft in het dossier.

Er hangt veel van af voor GBL. De Amerikaanse antiterrorismewetgeving maakt het mogelijk om groepen die verdacht worden van steun aan terroristen, te verbieden om op het Amerikaanse grondgebied actief te zijn.

bron: Belga