Piloten bij Brussels Airlines dreigen met staking

door
Belga
Leestijd 1 min.

De piloten bij luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines kunnen vanaf vrijdag 11 mei het werk neerleggen. De vakbonden hebben vandaag in gemeenschappelijk front beslist een stakingsaanzegging in te dienen. De aanzegging komt er na een rondvraag bij de piloten. Daaruit blijkt dat de overgrote meerderheid zich niet kan vinden in het "ultieme" voorstel rond lonen en pensioenen dat de directie van de luchtvaartmaatschappij ruim een week geleden lanceerde.

Slechts 8 procent van de piloten aanvaardde het voorstel, zeggen de bonden. Van de anderen gaf 80 procent aan te willen staken.

Directie en bonden hebben nu nog zeven dagen de tijd om een oplossing te vinden. Dat betekent dat er vanaf vrijdag 11 mei rond de middag gestaakt zou kunnen worden, tenzij er eerder al spontane acties zouden uitbreken. Begin dit jaar voerden de piloten al stiptheidsacties.

Het conflict is meteen de eerste test voor Christina Foerster, die sinds iets meer dan een maand aan het hoofd staat van de luchtvaartmaatschappij.

Als het tot een staking zou komen, zou dat nog maar de tweede zijn in de 16-jarige geschiedenis van Brussels Airlines. In 2013 staakten de piloten al eens een dag.

Bij Brussels Airlines werkt een 500-tal piloten.

bron: Belga