Negen keer meer bedrijven keren winstpremies uit

Negen keer meer bedrijven keren winstpremies uit

Tijdens de eerste vier maanden van 2018 hebben 97 bedrijven een winstpremie uitgekeerd, tegenover elf in dezelfde periode vorig jaar. De stijging is voor een stuk het gevolg van de versoepeling die de regering-Michel in 2017 doorvoerde, zo schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws vandaag. Met de versoepeling daalde de belastingvoet op winstpremies van 25 tot 7 procent en werd de administratieve procedure vereenvoudigd. “De eerste cijfers tonen aan dat de maatregel een groot succes is”, zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt, die de cijfers over het aantal winstpremies leverde.

De vakbonden waarschuwen echter voor de valkuilen van de winstpremie. “Als je bedrijf een winstpremie uitdeelt, dan is het logisch dat het in de loononderhandelingen minder bereid zal zijn de brutolonen van het personeel te verhogen”, zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. “Op langere termijn wordt je loon zo minder gestabiliseerd en bouw je minder sociale rechten op.”

De werkgevers juichen de evolutie dan weer toe. “Dit systeem is eenvoudiger, goedkoper en flexibeler dan vroeger”, zegt secretaris-generaal Niko Demeester van Voka. “Een werknemer betaalt nu minder belastingen op zijn premie, waardoor je als werkgever sneller geneigd bent daarvoor te kiezen. Bovendien moet een werkgever niet meer langs de vakbonden passeren. Tenminste, op voorwaarde dat je iedereen hetzelfde bedrag uitkeert.”

bron: Belga