Meer dan 170 Palestijnen gewond bij nieuw protest aan Gazastrook

Meer dan 170 Palestijnen gewond bij nieuw protest aan Gazastrook

Bij nieuwe protesten aan de grens van de Gazastrook zijn vandaag tientallen Palestijnen gewond geraakt. Israëlische soldaten hebben met scherp op hen geschoten, zo meldt het ministerie van Volksgezondheid in Gaza. Voor de zesde vrijdag op rij waren Palestijnen op straat gekomen aan de grens van de Gazastrook. De omvang van het protest neemt wel af. Volgens Palestijnse schattingen waren er nog enkele honderden demonstranten aanwezig, terwijl aan de eerste protesten nog tienduizenden mensen deelnamen. Volgens het Palestijnse ministerie zijn vrijdag opnieuw veertig mensen gewond geraakt, van wie er tweeëntwintig door de kogels van het Israëlische leger geraakt werden.

Sinds 30 maart houden de Palestijnen elke vrijdag een ‘Mars van de terugkeer’ aan de grens tussen Israël en de Gazastrook. Op die manier eisen ze het recht op terugkeer van de Palestijnen die bij de stichting van Israël in 1948 verdreven werden. Daarnaast klagen ze ook aan dat Israël het gebied afsluit van de buitenwereld.

Het Israëlische leger vreest dat betogers de grensbewaking willen doorbreken en schiet daarom op iedereen die te dicht bij de grenszone komt. Daardoor zijn de voorbije weken al vijftig Palestijnen om het leven gekomen. Er vielen zowat 7.000 gewonden.

bron: Belga