FANC wil overleggen met Nederland over kerncentrale Doel

FANC wil overleggen met Nederland over kerncentrale Doel
FANC wil overleggen met Nederland over kerncentrale Doel

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) wil de ruis op de communicatielijn tussen België en Nederland voortaan voorkomen. Het Belgische nucleair controleagentschap wil daarover graag in gesprek met bijvoorbeeld de provincie Noord-Brabant. Die klaagde eerder op de dag niet te zijn ingelicht over een lek in de centrale van Doel, die slechts een paar kilometer van de Nederlandse grens ligt. De burgemeester van Terneuzen, Jan Lonink, klaagt over haperende communicatie over de recente lekkage bij de kerncentrale van Doel. Volgens de burgemeester ontstonden er door de onvolledige communicatie geruchten, niet zozeer in Zeeland, maar wél in West-Brabant. “Daar werd geïnsinueerd dat het radioactieve koelwater mogelijk in de Westerschelde was terechtgekomen. Dat is uitdrukkelijk niet het geval, maar door de trage communicatie kregen die geruchten wel de ruimte.”

Het FANC vindt niet dat het in gebreke is gebleven. Het lek vormde geen gevaar voor de omgeving. Bovendien was het onderzoek nog niet klaar. Daarom was het informeren van de noorderbuur volgens de toezichthouder niet verplicht.

Toch begrijpt het FANC de ophef wel degelijk. “Hierover ontstaat nu eenmaal gauw commotie.” Daarom wil het agenschap “de komende weken” kijken of de communicatie met de buren beter kan.

Bron: Belga