Duitse stad Trier bereidt zich voor op protesten bij 200ste verjaardag Karl Marx

door
Belga
Leestijd 2 min.

De politie in de Duitse stad Trier bereidt zich voor op protesten die mogelijk morgen zullen uitbreken, wanneer de 200ste verjaardag van de Duitse denker Karl Marx wordt herdacht. Er zijn verschillende activiteiten gepland in Trier, de stad waar de grondlegger van het communisme geboren werd. De Duitse politie verwacht dat critici van controversiële filosoof Karl Marx en demonstranten de herdenking van morgen niet onopgemerkt gaan laten voorbijgaan. "We hopen dat iedereen die niet akkoord is met Marx zijn filosofie dit zal uiten op een beschaafde manier", deelt Michael Schmitz, woordvoerder van de stad Trier, vrijdag mee. "Kritiek mag geuit worden, alleen niet op een gewelddadige manier".

Er zijn reeds verschillende demonstraties gepland. De antimigratiepartij AfD wilt de slachtoffers van het communisme herdenken met een stille mars. Ook een Marxistische vereniging met leden zoals de politieke partij Die Linke en de communistische partij DKP hebben een demonstratie gepland "tegen kapitalisme en uitbuiting".

Volgens de Duitse politie is er ook een tegendemonstratie tegen die van AfD gepland. De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, opende vrijdag de festiviteiten met een speech. Morgen zullen drie exposities hun deuren openen voor het publiek. Eén staat in het centrum van Trier, waar meer dan vierhonderd geschreven werken van Marx worden tentoongesteld. De twee andere exposities werken samen en zijn te bekijken in het Museum van de Kathedraal in Trier en in het Karl Marx Huis, zijn geboorteplaats.

De onthulling van een groot standbeeld van Marx, geschonken door China, zou zaterdag het hoogtepunt van de festiviteiten moeten worden. Maar die gebeurtenis kan nog verlaat worden. De vicepresident van de schrijversvereniging PEN in Duitsland heeft om uitstel gevraagd tot de Chinese dichteres Liu Xia China mag verlaten.

Bron: Belga