Premier Michel wil speciale EU-gezant voor Westelijke Balkan

door
Belga
Leestijd 1 min.

Premier Charles Michel pleit ervoor dat de Europese Unie een speciale gezant naar de regio van de Westelijke Balkan stuurt om bij te dragen aan de stabilisering van de regio. Dat heeft hij vanochtend gezegd in het Europees Parlement. "Ik ben op missie geweest in Albanië en Servië en bij mijn terugkeer ben ik ervan overtuigd geraakt dat Europa geen genoegen mag nemen met de rol van facilitator", zo verklaarde Michel in het Europees Parlement. Volgens de eerste minister moet de Europese Unie een speciaal gezant naar de regio sturen om "een perspectief van stabiliteit te smeden".

De Europese gezant moet "politieke legitimiteit" hebben, zo beklemtoonde Michel. De premier meent dat voormalige staatshoofden of regeringsleiders de noodzakelijke geloofwaardigheid hebben om een dergelijke rol te vervullen. "We moeten vermijden dat we op een bepaald moment geconfronteerd worden met een escalatie", besloot Michel zijn pleidooi, dat gunstig werd onthaald door Europees Parlementsvoorzitter Antonio Tajani.

De regio van de Westelijke Balkan staat sinds enkele maanden weer prominent op de agenda van de Europese besluitvormers. De Europese Commissie probeert een nieuw elan te geven aan het toetredingsproces van deze landen. Op 17 mei vindt in de Bulgaarse hoofdstad Sofia een top plaats over de regio.

bron: Belga