Mogelijke coalitie Vijfsterrenbeweging-centrumlinks in Italië naar prullenbak verwezen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Italiaanse president Sergio Mattarella ziet geen muziek in een mogelijke regeringscoalitie van de Vijfsterrenbeweging (M5S) met de centrumlinkse Partito Democratico (PD). Volgende maandag organiseert hij nieuw overleg met alle partijen uit het Italiaanse parlement. Dat heeft hij vandaag aangekondigd. Twee maanden na de parlementsverkiezingen staat Italië nog geen stap dichter bij een regering. Gesprekken tussen Luigi Di Maio, de politieke leider van de Vijfsterrenbeweging, en Matteo Salvini, voorzitter van de radicaalrechtse Lega, liepen spaak. M5S zocht de voorbije dagen toenadering tot de PD van oud-premier Matteo Renzi, maar die partij is verdeeld over regeringsdeelname. Renzi is openlijk tegen elk gesprek met de Vijfsterrenbeweging, maar het nationale partijbestuur zou zich daar afgelopen namiddag in principe over uitspreken.

Mattarella heeft echter die beslissing niet afgewacht en een mogelijk akkoord nu al afgeschoten. Komende maandag wil hij bekijken "of de partijen andere perspectieven hebben voor een regeringsmeerderheid."

Volgens Italiaanse media stevent het land nu af op een regering van technocraten, waarbij ontslagnemend eerste minister Paolo Gentiloni (PD) de leiding blijft behouden. Die regeringsploeg zou aanblijven zo lang als nodig om nieuwe verkiezingen te organiseren en indien mogelijk de kieswet aan te passen.

Het kiessysteem in Italië is nu zeer ingewikkeld, met twee derde van de zitjes in kamer en senaat die proportioneel over de partijlijsten worden toegekend. Daardoor is het parlement verdeeld in drie kampen: het centrumrechtse blok (37 procent van de stemmen) met daarin de Lega als grootste partij, M5S (met 32 procent individueel de grootste partij), en de PD (19 procent).

Bron: Belga