“Vergeten helden” van Eerste Wereldoorlog krijgen gedenkplaatjes

Vergeten helden van Eerste Wereldoorlog krijgen gedenkplaatjes

In aanwezigheid van koning Filip is vandaag op de begraafplaats van de stad Brussel een gedenkplaatje aangebracht op het graf van een soldaat die in de Eerste Wereldoorlog om het leven is gekomen. De ceremonie vormt het startpunt van het project “Onze Vergeten Helden” van het War Heritage Institute (WHI). Het initiatief is een eerbetoon aan de ongeveer 9.000 overleden soldaten die na de oorlog begraven zijn op burgerlijke begraafplaatsen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn ongeveer 41.000 Belgische soldaten om het leven gekomen. Ongeveer 26.000 van hen zijn begraven op militaire begraafplaatsen, maar om en bij de 9.000 slachtoffers werden op vraag van hun familie teruggebracht naar hun vroegere woonplaats. Daar zijn ze begraven op burgerlijke begraafplaatsen. In tegenstelling tot de graven op militaire begraafplaatsen hebben die meestal geen beschermd statuut. Daardoor zijn er slechts 6.000 bewaard gebleven.

Met het project “Onze Vergeten Helden” wil het War Heritage Institute die “vergeten graven” zichtbaar maken. Daarom werden uniforme gedenkplaatjes ontworpen die aan alle gemeentebesturen gratis ter beschikking gesteld worden.

Vandaag is het eerste gedenkplaatje op het graf van een gesneuvelde soldaat op de begraafplaats van Brussel geplaatst in aanwezigheid van koning Filip, de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS), minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA), Chef Defensie Marc Compernol en Michel Jaupart, directeur-generaal ad interim van het WHI.

bron: Belga