Vanaf morgenochtend nieuwe spitsstrook op E17 in Gent

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vanaf morgen wordt de nieuwe spitsstrook op de E17 tussen De Pinte en de verkeerswisselaar in Zwijnaarde opengesteld voor bestuurders. Het verkeer moet zo vlotter en veiliger verlopen tijdens de ochtendspits. "Dit is de eerste spitsstrook in Vlaanderen die alleen 's ochtends toegankelijk is", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. De investering van 500.00 euro "moet de filedrukte verlagen voor de mensen die elke ochtend tijd verliezen op dit stuk snelweg". Het verkeer op de E17 richting Gent verloopt elke ochtend moeizaam. Tussen het op- en afrittencomplex in De Pinte en de verkeerswisselaar in Zwijnaarde staan tijdens de ochtendspits regelmatig files. "Op plaatsen waar het verkeer tegen de capaciteitsgrens zit, bekijken we ook de mogelijkheid van een spitsstrook", zegt Weyts. "Uit een studie van het Verkeerscentrum bleek dat dit stuk van de E17 zeer congestiegevoelig is, vooral tijdens de ochtendspits, en dat een spitsstrook hier soelaas kan bieden".

Tussen het op- en afrittencomplex van De Pinte en de verkeerswisselaar in Zwijnaarde werd een spitsstrook ingevoegd over een afstand van 5 kilometer. Er werden ook vluchthavens aangelegd, zodat weggebruikers in geval van nood nog steeds een uitwijkmogelijkheid hebben. De dynamische borden boven de weg zullen met een groene pijl aangeven wanneer het rijvak geopend is. Een rood kruis betekent dat de spitsstrook gesloten is. Dit betekent dat de spitsstrook ook in het geval van een incident of een accident eenvoudig afgesloten kan worden.

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft ook de afslagstrook van de E17 richting de E40 (Oostende/Brussel) verlengd. Deze ingreep moet er samen met de spitsstrook voor zorgen dat het verkeer tijdens de ochtendspits vlotter en veiliger verloopt.

bron: Belga