Dodental van aanslag in Nigeria loopt volgens getuigen op tot 86

door
Belga
Leestijd 2 min.

Na de zelfmoordaanslagen tegen een moskee en een markt in de Nigeriaanse stad Mubi, zijn 86 slachtoffers begraven. Dat is meegedeeld door twee medewerkers van het plaatselijke kerkhof. Daarmee spreken ze de Nigeriaanse regering tegen, die officieel nog altijd uitgaat van dertig doden. Mubi, in het noordoosten van Nigeria, werd gisteren getroffen door een dubbele zelfmoordaanslag. Een eerste kamikaze had zichzelf kort na het gebed opgeblazen in een moskee. Een tweede zelfmoordterrorist liet zijn bommengordel ontploffen op een markt in de buurt, net op het moment dat de verschrikte moskeegangers het gebouw waren ontvlucht.

Volgens het agentschap voor de organisatie van noodhulp in Nigeria zijn bij de twee aanslagen in totaal dertig mensen om het leven gekomen. Maar die analyse wordt tegengesproken door medewerkers van het kerkhof van Mubi. Zij verklaren dat er gisteren en vandaag in totaal 86 slachtoffers begraven werden. "We hebben sinds 14.30 uur geen lijken meer ontvangen, we hopen dat het nu geëindigd is", zegt een van de medewerkers, die anoniem wenst te blijven.

In een reactie op het grote verschil tussen de beide dodenaantallen, zegt de lokale minister van Informatie dat het mogelijk is dat "sommige nabestaanden van slachtoffers de lichamen rechtstreeks hebben laten begraven, zonder te passeren langs het ziekenhuis". De officiële telling van de slachtoffers gebeurt in de plaatselijke ziekenhuizen.

De aanslagen werden voorlopig nog niet opgeëist, maar algemeen wordt aangenomen dat Boko Haram verantwoordelijk is. De jihadistische groepering heeft al heel wat gelijkaardige aanslagen gepleegd in Nigeria. Mensenrechtenorganisaties hebben in het verleden al aangeklaagd dat Nigeriaanse autoriteiten proberen om de dodentol van de aanslagen te minimaliseren.

Bron: Belga