VS-invoerheffingen op staal - "Onzekerheid voor de markt blijft overeind"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De beslissing van de Verenigde Staten om de vrijstelling van de importheffingen op staal en aluminium te verlengen, verlengt alleen maar de onzekerheid voor de markt. Dat zegt de Europese Unie dinsdagochtend. Duitsland op zijn beurt pleit voor een "duurzame vrijstelling" van belastingen op de invoer van staal en aluminium. Sinds 23 maart zijn in de Verenigde Staten heffingen van 25 procent op ingevoerd staal en 10 procent op ingevoerd aluminium van kracht. De EU, Australië, Argentinië, Brazilië en buurlanden Canada en Mexico bedongen echter een tijdelijke vrijstelling tot 1 mei. De Amerikaanse president Donald Trump liet dinsdag weten dat die vrijstelling voor de Europese Unie, Canada en Mexico met een maand verlengd wordt.

De Europese Unie in Brussel neemt nota van de beslissing van de VS. "De Amerikaanse beslissing verlengt de onzekerheid voor de markt, die nu al een invloed heeft op de zakelijke beslissingen", luidt de reactie van de EU dinsdagochtend. "De EU moet volledig en definitief worden vrijgesteld van deze maatregelen omdat ze niet kunnen gerechtvaardigd worden op grond van nationale veiligheid."

Ook Duitsland heeft akte genomen van de beslissing van de VS. Berlijn benadrukt wel dat het nog steeds wacht op "een duurzame vrijstelling". De Duitse regering vindt het erg belangrijk dat de Europese Unie de dialoog met Washington voortzet. "Noch de Europese Unie noch de VS heeft er baat bij dat er een escalatie komt van het commercieel conflict", aldus de regering van Angela Merkel.

Bron: Belga