Geheim atoomprogramma Iran – “Israëlische dossiers zijn authentiek”

Geheim atoomprogramma Iran -
Geheim atoomprogramma Iran - "Israëlische dossiers zijn authentiek"

De informatie die Israël maandag onthulde over het geheime atoomprogramma van Iran is “authentiek” en in veel gevallen nieuw. Dat zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, die tot vorige week nog CIA-baas was.
De kersverse buitenlandminister had zondag een ontmoeting met de Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu en werd toen op de hoogte gebracht van de nieuwe elementen die Israël maandag publiek maakte. Netanyahu verklaarde maandag tijdens een rechtstreeks op de Israëlische televisie uitgezonden persconferentie dat het land over “nieuwe en sluitende bewijzen” beschikt dat Iran een geheim atoomprogramma heeft. Hij illustreerde dat met documenten, cd’s en slides.
“Ik weet dat er mensen zijn die beweren dat de documenten niet authentiek zijn, maar ik kan u bevestigen dat ze wel degelijk echt en authentiek zijn”, zei Pompeo aan de pers tijdens de reis terug naar de VS.
“We hadden al geruime tijd kennis van het materiaal en we hebben er uiteraard over gepraat.” Op de vraag of de VS al jaren weet hebben van het programma, dat de naam ‘Amad’ draagt, zei Pompeo dat dit deels klopt. “Project Amad eindigde rond eind december 2003, januari 2004 en het klopt dat we er al een zekere tijd weet van hebben.”
“Maar er zijn duizenden nieuwe documenten. We zijn die nog aan het analyseren en er is nog heel veel werk om de draagwijdte te onderzoeken”, voegde Pompeo daar aan toe.

Bron: Belga