Eschborn-Frankfurt - Kristoff sprint voor de vierde keer op rij naar de zege

door
Belga
Leestijd 3 min.

Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) heeft dinsdag de 56e Eschborn-Frankfurt (WorldTour) op zijn naam geschreven. Kristoff was in het Duitse Frankfurt de snelste in de sprint van een uitgedund peloton. De 30-jarige Noor hield na 212,5 kilometer de Australiër Michael Matthews (Sunweb) en Belgisch kampioen Oliver Naesen (AG2R La Mondiale) achter zich. Ook in 2014, 2016 en 2017 was Kristoff al de beste in de Duitse eendagsklassieker. In 2015 werd de wedstrijd afgelast wegens terreurdreiging. De editie van 2018 werd bijna een prooi voor de vluchters, maar uiteindelijk trokken de sprinters toch aan het langste eind. In de kronkelende straten van Eschborn probeer Fernando Gaviria te verrassen met een lange sprint, maar de Colombiaan verkeek zich in een bocht en zag hoe Kristoff sneller was dan Matthews en Naesen. De Italiaan Andrea Pasqualon werd vierde en met Sean De Bie eindigde nog een tweede Belg in de top vijf.

De renners kregen op de Dag van de Arbeid traditiegetrouw een pittig parcours met 2.200 hoogtemeters voorgeschoteld in Eschborn-Frankfurt, de Duitse klassieker die sinds vorig jaar het WorldTour-statuut geniet. Zeven vluchters lieten zich niet afschrikken door de geaccidenteerde omloop en kozen voor een lang avontuur. De Japanner Yukiya Arashiro, de Eritreeër Daniel Teklehaimanot, de Let Aleksejs Saramotins, de Nieuw-Zeelander Aaron Gate, de Australiër David Tanner, de Nederlander Floris Gerts en de Belg Antoine Warnier vertrokken na 20 kilometer en verzamelden een maximale voorsprong van om en bij de vijf minuten.

In het peloton hielden de ploegen met snelle mannen de situatie netjes onder controle en met nog 100 kilometer te gaan dook de voorsprong van de zeven vluchters richting drie minuten. Op de tweede beklimming van de Mammolshein joeg BORA - hansgrohe het tempo de hoogte in. Het peloton werd uit elkaar getrokken en onder anderen Marcel Kittel moest de rol lossen. De versnelling zorgde er eveneens voor dat het peloton tot op 1:30 naderde van de koplopers. Het sein voor een drietal om de sprong naar voren te maken. Bjorg Lambrecht maakte met de Oostenrijkers Gregor Mühlberger en Michael Gogl op 85 kilometer van de finish de oversteek naar de koplopers, waar Teklehaimanot intussen de rol had moeten lossen.

Groot was de voorsprong van de nieuw samengestelde vlucht niet. Een nieuwe versnelling bergop in het peloton bracht de bende tot op 25 seconden en op de voorlaatste beklimming van de Mammolshein bleven vooraan nog maar drie renners over. Lambrecht, Gogl en Mühlberger doken naar beneden, terwijl er in het peloton een tegenreactie kwam. Zes renners met daarbij onder anderen Laurens De Plus, de Sloveen Simon Spilak, de Duitser Emmanuel Buchmann en de Fransman Julien Bernard reden samen met vroege vluchter Arashiro naar de drie leiders.

Aan de voet van de laatste beklimming van de Mammolshein bedroeg de voorsprong van de leiders een kleine minuut op een uitgedund peloton. Matthews zag het gevaar en trok ten aanval met onder anderen Pieter Weening, maar dat feestje ging niet door. In gestrekte draf ging het richting slotkilometers en met nog 10 kilometer op de teller bedroeg de voorsprong van de koplopers nog amper 20 seconden. Spilak, Bole, Buchmann en Bernard spartelden het langst tegen, maar het peloton keerde terug en de sprint was onvermijdelijk. Daarin stond geen maat op Aleksander Kristoff, die zo vier op vier scoort in de Duitse klassieker.

Dit jaar zit Kristoff aan drie zeges. In februari won hij ritten in Oman (2.BC) en Abu Dhabi (WT).

.

bron: Belga