1 mei - Lidl vormt start van sociale lente, voorspelt PVDA

door
Belga
Leestijd 2 min.

PVDA ziet in het aanhoudende protest bij supermarktketen Lidl de start van een sociale lente. Dat zegt voorzitter Peter Mertens in zijn speech op de Dag van de Arbeid. "Het begint met één iemand, met een bedrijf dat neen zegt, en het zal eindigen met een veel grotere beweging. We shall overcome." "Vandaag zijn wij allemaal die van Lidl", opent Peter Mertens zijn toespraak aan het Antwerpse Zuid. "Bij Lidl hebben ze 'neen' gezegd. Niet één iemand. Maar velen. Heel velen. Als een lopend vuurtje. Winkels werden gesloten nog voor men een syndicale afgevaardigde had gezien."

Laten wij ook 'neen' zeggen, roept Mertens op. "Want niemand houdt die zotte werkdruk vol tot aan zijn 67 jaar. Niemand. De maat is vol, en overal wakkert het vuur van het sociaal verzet aan. Bij AB InBev, bij Telenet, bij Brussels Airlines, bij DDS-Verko."

Het establishment schrikt zich rot, maakt hij zich sterk. En regeringspartij N-VA is voor de PVDA'ers nog steeds de verpersoonlijking van dat establishment. Mertens leest zijn toehoorders een tweet van parlementslid Annick De Ridder voor: "Tijd voor politie en justitie om op te treden tegen dat krapuul", schreef die maandag over de vakbondsleden. "Diezelfde Annick De Ridder had niet eens stemrecht gehad zonder het stakingsrecht, en had niet eens een weekend of verlofgeld gehad zonder de vakbonden", aldus Mertens.

Voor de komende lokale en nationale verkiezingen wil de voorzitter de voeten op de grond houden. "De peilingen waarin PVDA in Wallonië groter werd dan de PS waren het gevolg van een oververhitting", analyseert hij. "Intussen heeft de PS zich weer wat herpakt. Wij hebben het hoofd koel gehouden en onze lokale afdelingen uitgebouwd. Van daaruit moeten we nieuwe gezichten kunnen lanceren, zodat de partij minder afhankelijk wordt van mij en Raoul Hedebouw."

bron: Belga