Akkoord bij Lidl, winkels gaan weer open

Belga / T. Roge

De directie en de vakbonden bij Lidl hebben een akkoord bereikt. Tot het afsluiten van een nieuwe cao zal per filiaal 42 uur extra per week ingezet worden, zo melden zowel de vakbonden als de directie zelf. Vanaf woensdag 2 mei zullen alle filialen van Lidl weer gewoon open zijn.

“We zijn vandaag tot een akkoord gekomen. Alle partijen engageren zich ten volle om snel tot een nieuwe cao te komen. In afwachting van de nieuwe cao zal 1 persoon extra per winkel ingepland worden. Hiermee bereiken we opnieuw sociale vrede en zullen alle acties van de vakbonden stopgezet worden. Vanaf woensdag zullen alle Lidl-filialen open zijn», laat Isabelle Colbrandt, woordvoerster van Lidl België weten.

Echte onderhandelingen

BBTK, dat vrijdag nog het voorstel van de directie afwees, laat via Twitter weten dat er de nodige tijd zal worden uitgetrokken om een cao af te sluiten in plaats van de aanvankelijk voorgestelde zes maanden. “De 42 uur zijn verworven. We hebben volgehouden. Morgen beginnen de echte onderhandelingen. #samensterk”

Thomas Vanbiervliet van ACLVB bevestigt in een communiqué dat er een akkoord is, maar waarschuwt tegelijk dit pas het beginpunt is. «We kunnen het vel van de beer nog niet verkopen voor hij geschoten is. We hopen dan ook dat de onderhandelingen geen ‘processie van Echternach’ worden, maar dat er eindelijk vooruitgang wordt geboekt.»

Structurele oplossingen

Ook bij LBC wordt tevreden gereageerd over het bereikte akkoord. «Wat voor ons belangrijk is, is dat het vertrouwen dat er afgelopen vrijdag niet was, nu dan toch wel in de kiem is ontstaan en dat betekent dat alle partijen, de directie incluis, zich engageren om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar die structurele oplossingen», aldus secretaris Chris Van Droogenbroeck. Volgens LBC is het volgende overlegmoment gepland op 15 mei.