Microplastics dringen nu ook door in Noordpoolijs

Microplastics dringen nu ook door in Noordpoolijs
Foto Unsplash

We worden omsingeld door plastic, niet alleen in dagelijkse voorwerpen maar ook in minuscule hoeveelheden die op het eerste zicht niet zien. Deze microplastics zijn volgens Duitse onderzoekers nu ook doorgedrongen in het Noordpoolijs. 

Onderzoekers van het Wegener Instituut hebben de afgelopen jaren verschillende stukken ijs bestudeerd die op het eerste zicht ongeschonden leken. Hun bevindingen die ze recent publiceerden in vakblad Nature Communications waren ronduit shockerend.

Het ijs bleek meer dan 12.000 microscopische hoeveelheden plastic te bevatten. Hoewel dit op het eerste zicht een enorme grote hoeveelheid lijkt, is het niet zo dat er de afgelopen tijd meer plastic in zee is gekomen. De hoge concentratie is een verzameling van meer dan 30 jaar. Sommige stukjes waren ook niet met het blote oog te zien. De onderzoekers gebruikten een piepkleine camera en stelden vast dat sommige deeltjes slechts één zesde van een haar groot waren.

Vissen 

Omdat het plastic zo klein is, kan het makkelijk opgegeten worden door vissen, die het op hun beurt weer doorgeven aan mensen. Iedereen is dus slachtoffer van de De meest voorkomende soorten microplastics zitten in verf en nylon.