Pro League is niet tevreden over videoref

door
Belga
Leestijd 2 min.

Scheidsrechtersbaas Johan Verbist mag een gepeperde brief van Pierre François, de CEO van de Pro League, verwachten. François nam deze ochtend al contact op met Verbist in verband met de matige prestaties van de videorefs afgelopen weekend. "De Pro League kan onmogelijk 1 miljoen euro per seizoen investeren in het VAR-project en vaststellen dat de polemieken zich vermenigvuldigen. Dat is niet de doelstelling van het project", reageerde François. Tot ergernis van François eiste de Video Assistant Referee (VAR) afgelopen weekend de hoofdrol op in play-off 1. Vooral in de partij van gisterenavond tussen AA Gent en Standard liep het de spuigaten uit. Zo werd een duidelijk strafschopfout van Koutroubis op Samuel Gigot niet gefloten en ook in het busje bleef het stil. AA Gent voelde zich in de tweede helft nogmaals benadeeld, nadat een doelpunt van Janga na een lichte duwfout was afgekeurd op aangeven van de VAR.

De problemen die zich de afgelopen speeldag hebben voorgedaan worden door het management van de Pro League maar moeilijk verteerd. Pierre François heeft Johan Verbist gevraagd naar een duidelijke en uniforme richtlijn van de scheidsrechters wat betreft de VAR-interventies. "De Pro League kan onmogelijk 1 miljoen euro per seizoen investeren in het VAR-project en vaststellen dat de polemieken zich vermenigvuldigen. Dat is niet de doelstelling van het project", laat François in een korte reactie weten.

Vandaag raakte overigens bekend dat scheidsrechtersbaas Johan Verbist op vraag van de Pro League het team van videoref Yves Marchand voor de rest van het seizoen op non-actief heeft gezet. Dat bevestigden de Pro League en de KBVB aan Belga. "Marchand kreeg tijdens zijn testperiode een negatieve beoordeling en zal in de toekomst niet meer ingezet worden", aldus Pierre François van de Pro League.

Yves Marchand was gisterenavond de Video Assistant Referee (VAR) met dienst tijdens AA Gent - Standard in play-off 1. De videoref liet scheidsrechter Jonathan Lardot tot twee keer toe in de steek. Voor de rust werd Gigot in de zestien neergehaald door Standard-verdediger Koutroubis. De fase was aan het oog ontsnapt van Lardot, maar het VAR-team van Marchand greep niet in. AA Gent had nochtans een strafschop verdiend.

Na de pauze werd het doelpunt van Gent-spits Janga afgekeurd na tussenkomst van de VAR. Marchand had ergens een duw gezien en greep in, Lardot keurde de treffer af na het zien van de beelden. Een streng oordeel en al helemaal voor discussie vatbaar. Maakte Lardot een duidelijke verkeerde beslissing door het kopbaldoelpunt goed te keuren? Bij de Pro League vinden ze alvast van niet. In dat geval had Marchand niet mogen ingrijpen.

bron: Belga