Politie-inspecteurs kunnen diploma hoger onderwijs aan politieschool halen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Politie-inspecteurs zullen voortaan een diploma hoger onderwijs aan de politieschool kunnen halen. De Vlaamse regering heeft immers een nieuwe beroepskwalificatie voor inspecteur-politie goedgekeurd, meldt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) reageert tevreden. "Het diploma van de 1.000 politiemensen die elk jaar afstuderen, krijgt nu ook buiten de politiescholen de nodige erkenning." Politie-inspecteurs volgen een opleiding aan een van de zes politiescholen in Vlaanderen. De Vlaamse regering keurde de beroepskwalificatie voor inspecteur-politie goed. Na een kwaliteitstoets door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) zullen de politiescholen de mogelijkheid hebben graduaatsdiploma's uit te reiken. Daardoor zullen toekomstige politie-inspecteurs via de politiescholen een diploma hoger onderwijs kunnen halen. "Hiermee wordt de basis gelegd voor het politie-onderwijs van de toekomst", zegt minister Crevits.

Een beroepskwalificatie schrijft voor wat je onder de knie moet hebben om een beroep uit te oefenen. Een inspecteur-politie moet bijvoorbeeld een basiskennis van recht hebben, basiskennis van de Belgische grondwet, EHBO, sociale media, observatietechnieken, gerechtelijke procedure bij misdrijven, enzovoort. Maar hij/zij moet bijvoorbeeld ook een proces-verbaal kunnen opstellen, grondige kennis van communicatietechnieken hebben en bepaalde technieken voor het uitvoeren van een huiszoeking, fouille of vrijheidsberoving beheersen.

Minister Jambon reageert erg opgetogen op de beslissing. "Jaarlijks studeren meer dan 1.000 politiemensen af als politie-inspecteur. Hun diploma krijgt nu ook buiten de muren van de politiescholen de nodige erkenning. Dat is essentieel om meer jonge mensen warm te maken voor een carrière bij de politie", aldus de vicepremier.

bron: Belga