Dubbele aanslag in Kaboel opgeëist door IS

door
Belga
Leestijd 1 min.

De terroristische groep Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de dubbele zelfmoordaanslag die vandaag plaatsvond in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. De twee ontploffingen hebben aan een twintigtal mensen het leven gekost. De dubbele aanslag vond maandagochtend plaats in de wijk Shash Darak, waar ook onder meer de NAVO en de Amerikaanse ambassade zijn gevestigd. Bij een eerste aanval blies een terrorist op een motor zichzelf op in de buurt van de kantoren van de Afghaanse inlichtingendienst NDS. Toen hulpdiensten bezig waren met het verzorgen van gewonden van de eerste aanval, deed zich op dezelfde plaats een tweede ontploffing voor. Een kamikaze zou zich hebben voorgedaan als een journalist toen hij zichzelf tot ontploffen bracht.

IS heeft via zijn berichtendienst Telegram meegedeeld verantwoordelijk te zijn voor de dubbele bomaanslag. De jihadistische terreurgroep zegt dat twee van zijn leden stierven bij de aanval.

Over het exacte aantal dodelijke slachtoffers bestaat nog onduidelijkheid. Het Afghaanse ministerie van Volksgezondheid had het aanvankelijk over 21 doden, maar stelde dat cijfer intussen bij naar 18. De politie heeft het dan weer over 25 doden.

Bij de slachtoffers bevinden zich minstens vijf journalisten. Het gaat onder meer om een fotograaf van het Franse persbureau AFP, een reporter van Radio Free Europe, twee journalisten van het lokale nieuwsagentschap 1TV en één medewerker van het plaatselijke netwerk ToloNews.

bron: Belga