Belgische C-130 vertrokken naar Mali voor missie van een jaar

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vanop de militaire basis van Melsbroek is een C-130 van het Belgische leger vertrokken richting Bamako in Mali. Op 20 april zette de ministerraad het licht op groen voor de missie van het militaire transportvliegtuig en een bijhorend detachement van 65 militairen voor een jaar naar Mali. Bedoeling is luchttransport te verzekeren voor de VN-operatie Minusma, die de situatie in het Afrikaanse land moet helpen stabiliseren.

Vliegtuig en personeel worden gestationeerd in Bamako, van mei 2018 tot mei 2019. Ons land besliste eerder al zijn deelname aan Minusma dit jaar op te krikken. Dat engagement vertaalde zich al door het sturen van twee NH90-transporthelikopters en een vijftigtal militairen naar Gao, in het noordoosten van het land. De helikopters zijn operationeel sinds 1 maart en dat voor een periode van vier maanden.

Minusma zag in 2013 het levenslicht. Het is de vierde grootste vredesmissie van de VN ter wereld, maar wel de gevaarlijkste. Meer dan honderd leden kwamen om het leven bij aanvallen en 68 anderen stierven als gevolg van niet-gewelddadige oorzaken. Tot oktober van dit jaar staat de militaire component van operatie Minusma nog onder leiding van de Belgische generaal-majoor Jean-Paul Deconinck.

bron: Belga