Antwerps museum en belevingscentrum voor diamant klaar voor opening

Antwerps museum en belevingscentrum voor diamant klaar voor opening

Aan de Suikerrui in Antwerpen is DIVA voorgesteld, het nieuwe museum en belevingscentrum rond diamant, juwelen en edelsmeedkunst. Na de teloorgang van zowel het provinciale Diamantmuseum (aan het Astridplein) als het Zilvermuseum (in het kasteel Sterckshof in Deurne) enkele jaren geleden, werkte de provincie samen met de stad Antwerpen en met steun van Vlaanderen en de diamantsector een nieuw concept uit dat Antwerpen zichtbaarder moet maken als wereldhoofdstad van de diamant. Het grote publiek kan pas vanaf vrijdag in DIVA terecht, maar onder meer Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) en een groot deel van het Antwerpse schepencollege mochten maandag al een kijkje gaan nemen. Zij zagen hoe het project terecht niet alleen een museum wordt genoemd, aangezien in verschillende ruimtes de focus al evenzeer op touchscreens, soundscapes en interactiviteit ligt als op de collectie zelf.

Regisseur Frank Van Laecke riep een personage – butler Jerôme – in het leven om de bezoeker auditief rond te leiden en interieurontwerper Gert Voorjans en decorontwerpster Carla Janssen Höfelt mochten een of meerdere ruimtes inkleden. Dat leverde opvallende opstellingen op, zoals een kamer die als diamantkluis werd ingericht en een kamer waar je via multimediale weg de geschiedenis en het traject van de diamanthandel kan volgen.

DIVA telt zowat 600 objecten, gaande van diamanten en juwelen tot kunstwerken. Je vindt er ook een documentatiecentrum, een atelier, ruimte voor tijdelijke expo’s en – uiteraard – een uitgebreide museumshop die uitgebaat wordt door een juwelier.

“Ik ben enorm tevreden en fier dat we dit verhaal in amper vier jaar tijd hebben kunnen schrijven”, zegt provinciaal gedeputeerde voor Cultuur en DIVA-voorzitter Luk Lemmens (N-VA). “Antwerpen verdient het om aan toeristen te kunnen tonen waarom ze de wereldhoofdstad van diamant is.”

bron: Belga