Primera Division - Vermaelen en Barcelona rijven 25e landstitel binnen tegen degradant Deportivo

Leestijd 3 min.

Na de spectaculaire bekertriomf afgelopen weekend tegen Sevilla kon Barcelona op de 35e speeldag in de Primera Division ook de titel veroveren op het veld van staartploeg Deportivo. Even dreigde de thuisploeg roet in het eten te gooien toen het terugkwam van een 0-2 achterstand, maar de onvermijdelijke Lionel Messi liet de champagne alsnog knallen met een hattrick en veroordeelde Deportivo tegelijk tot de tweede klasse. Thomas Vermaelen kwam niet van de bank bij Barcelona. Barcelona, al veertig matchen ongeslagen, was erop gebrand om clubicoon Andrés Iniesta een glansrijk afscheid te bezorgen met een nieuwe titel, en dat kreeg hij ook. Na de 2-4 zege tegen Deportivo werd de kloof van elf punten onoverbrugbaar voor eerste achtervolger Atletico Madrid.

Philippe Coutinho zette de bezoekers al na 7 minuten op rozen: de Braziliaan stond moederziel alleen in de grote rechthoek, kreeg de bal van Ousmane Dembélé en krulde de openingstreffer in één tijd in de linkerbovenhoek. Even voorbij het kwartier veerde het stadion recht toen Lucas Perez de gelijkmaker scoorde, maar zijn treffer werd afgekeurd wegens voorafgaand buitenspel. Op het half uur liet Lionel Messi zich een eerste keer opmerken met een vrije trap richting bovenhoek, maar Deportivo-doelman Ruben Martínez, vorig seizoen nog op huurbasis bij Anderlecht, keerde het gevaar. Vijf minuten later liet Fabian Schär een unieke kans op de gelijkmaker liggen: de Barça-defensie verloor de Zwitserse verdediger uit het oog, maar de open kans werd hoog over de kooi van Marc-André ter Stegen gekopt.

Drie minuten later kreeg de thuisploeg het deksel op de neus: Dembélé sprintte het veld over, tikte het leer naar Luis Suárez, die een voorzet verstuurde richting de aanlopende Messi. De sterspeler nam de bal in één tijd op de slof: 0-2. Lang bleef die stand niet op het bord, want amper twee minuten later tikte Perez de aansluitingstreffer van dichtbij binnen na een lage flankvoorzet. 1-2 was de ruststand.

In de tweede helft bleef Barcelona baas, maar het was Deportivo dat in de 65e minuut vanuit het niets de gelijkmaker scoorde via Emre Çolak. Plots kwam het titelfeestje van de Blaugrana in het gedrang. De thuisploeg putte moed uit de plotse gelijkmaker en speelde alles of niets. Ter Stegen schudde een save uit zijn mouwen op een kopbal van Schär. Tijd voor Barcelona om een versnelling hoger te schakelen: in de 83e minuut combineerden Messi en Suarez tot in de kleine rechthoek, waarna Messi de bezoekers weer op voorsprong knalde. Twee minuten later scoorde de Argentijn zijn derde van de avond. Even voor tijd kreeg Andres Iniesta nog zijn gloriemoment met een invalbeurt en een staande ovatie.

De troepen van Clarence Seedorf verdedigden zich kranig maar wisten hun laatste strohalm niet te grijpen en verdwijnen na vier seizoenen uit de Primera Division. Barcelona pakt zijn 25ste landstitel.

Op de 35e speeldag in de Italiaanse Serie A kon Lazio op gelijke hoogte komen van stadsgenoot AS Roma, de derde in het klassement. De ploeg van Jordan Lukaku moest daarvoor winnen op het veld van middenmotor Torino. Na een kwartier moest Lazio-coach Simone Inzagh zijn spits Ciro Immobile al noodgedwongen wisselen door een blessure. In de 56e minuut maakte de Serviër Sergej Milinkovic-Savic de enige treffer van de match en bezorgde Lazio zo de drie punten. Jordan Lukaku mocht twaalf minuten voor tijd invallen.