BK roeien (korte boten) - Pierre De Loof klopt olympisch finalist Hannes Obreno voor nationale skifftitel

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op de tweede dag van het Belgisch kampioenschap korte boten werden zondag dertien titelraces geroeid. De atleten van de Gentse Roei-en Sportvereniging gingen op hun elan door en sloten de tweedaagse af met zeven nationale titels. Op individueel vlak zorgden de talentvolle junior Caitlin Govaert (UN Bruxelles), vierde op het WK in 2017, voor een puike dubbelslag in de skiff bij de meisjes 18 en de beloften, een prestatie die Eveline Peleman (KR Sport Gent), lichtgewicht wereldkampioene in 2014, fijntjes overdeed in de zware en lichte skiff vrouwen. De verrassing van dit BK viel wel in het meest prestigieuze nummer te noteren, namelijk de skiff seniores mannen A. Titelverdediger Niels Van Zandweghe, kersvers kampioen bij de U23 en lichtewicht wereldkampioen U23 in 2016, liet deze skifffinale bewust aan zich voorbij gaan omdat hij met zijn Brugse TR ploegmaat Hannes Obreno wou starten in de medaillestrijd van de zware dubbeltwee. De Olympische finalist daarentegen aasde na het pechvol seizoen 2017 ook nog op een nieuwe titel in de open skiff.

Na zijn knappe prestatie in de nationale time trial kwam Obreno dan uiteraard ook als grote favoriet het water op. Pierre De Loof, de 23-jarige zoon van vice-Olympisch kampioen Pierre-Marie De Loof (1984), was echter niet van plan om zich zo maar neer te leggen bij het meesterschap van zijn stadsgenoot. Teggen alle gewoonte in ging de KR Brugge skiffeur nu wel vinnig van start. Obreno slaagde er maar niet in De Loof op achterstand te roeien. Halfweg gaf hij er dan ook verrassend de brui aan. Pierre De Loof had ondertussen alle andere tegenstanders naar de verre achtergrond verwezen zodat hij na een rustige tweede wedstrijdhelft vlot zijn eerste skifftitel bij de zware seniores veroverde.

"Pierre bevestigt hiermee zijn ontplooiing. In de startfase bleek meteen dat hij veel opstak uit de recente ervaringen van de internationale races in Piedeluco", reageerde coach Dirk Crois, die aangaf dat zijn andere poulain Hannes Obreno niet echt voluit kon gaan. "Hannes was niet honderd procent fit en dan is het niet onlogisch dat je tegen een sterke en complexloze Pierre De Loof tekort komt. Hannes besefte meteen dat hij niet voldoende fit was om met Van Zandweghe van start te gaan in dubbeltwee. Dit is wel sneu voor Niels, die met Hannes wel de voorwedstrijd in dubbeltwee won, maar door het forfait in de A-finale nu wel op die tweede BK-dag met lege handen achterblijft."

Die titelrace in dubbeltwee seniores mannen A werd daardoor wel een erg open wedstrijd, die gewonnen werd door het Gentse RS duo Avoux-Tison. Frederik Tison ontpopte zich met die zege tot de slokop van dit BK want voor de Gentse RS atleet betekende dit zijn derde titel van dit weekend. Tison won eerder de ongestuurde twee met Benjamin De Catelle en de gestuurde twee met Arthur Van Camp.

bron: Belga