Voor het eerst werken er meer dan 50.000 Brusselaars in Vlaanderen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Elke dag steken 77.000 Brusselaars de gewestgrens over om naar hun werk te gaan. De overgrote meerderheid van hen - ruim 51.000 mensen - is in Vlaanderen tewerkgesteld. Dat meldt de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris vandaag. Omgekeerd pendelen elke dag ruim 231.000 Vlamingen naar Brussel. Het is de eerste keer dat er meer dan 50.000 Brusselaars in Vlaanderen gaan werken. Hun aantal nam sinds 2012 met 12 procent, of 5.000 eenheden, toe. Het totale aantal Brusselaars dat buiten het eigen gewest werkt (dus in Vlaanderen of Wallonië), steeg in die periode zelfs met 15 procent.

In de omgekeerde richting is het aantal Vlamingen en Walen dat in Brussel komt werken, de voorbije vijf jaar met 2,7 procent gedaald. Het aantal banen in het Brussels gewest steeg in die periode met 1,6 procent, wat betekent dat meer banen worden ingevuld door mensen die in Brussel wonen.

Daardoor is ook de verhouding tussen pendelaars en Brusselaars veranderd: sinds 2015 wordt meer dan de helft van de Brusselse jobs uitgeoefend door mensen die in Brussel wonen. Voordien waren de pendelaars in de meerderheid.

In totaal waren er vorig jaar 726.350 banen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, een record sinds de oprichting van het gewest in 1989.

Brussels minister van Economie en Tewerkstelling Didier Gosuin is tevreden met de cijfers, maar voegt toe dat er nog werk aan de winkel is. "De jongeren die op de arbeidsmarkt komen, zouden beter opgeleid moeten zijn. Een vijfde van diegenen die zich jaarlijks inschrijven, heeft geen diploma secundair onderwijs", zegt hij. De minister roept om om te werken aan taalverwerving, vakbeheersing en diploma's, en aan het wegwerken van de kloof tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.

bron: Belga