Ronde van Romandië - Jakob Fuglsang wint koninginnenrit, Primoz Roglic blijft leider

door
Belga
Leestijd 3 min.

Jakob Fuglsang (Astana) heeft zaterdag de koninginnenrit in de 72e Ronde van Romandië (WorldTour) gewonnen. Na 149,5 kilometer met start en aankomst in Sion had de 33-jarige Deen 48 seconden voor op geletruidrager Primoz Roglic, die zijn voornaamste belager, de Colombiaan Egan Bernal, in de sprint om de tweede plaats achter zich liet. Sander Armée was met een elfde plaats op 2:09 beste Belg. Dankzij de bonificaties verstevigde Roglic zijn leidersplaats. De 28-jarige Sloveen van LottoNL-Jumbo heeft nu acht seconden voor op Bernal. De Australiër Richie Porte, vorig jaar eindwinnaar, is op 35 seconden derde.

Thomas De Gendt (Lotto Soudal) veroverde met een lange vlucht naast de puntentrui nu ook de bergtrui. Twee dagen na zijn winnende raid naar Yverdon-les-Bains ging De Gendt aanvallen van bij de start. Na enkele pogingen slaagde hij erin aan te pikken bij de goede groep. Die bestond verder uit Mikel Nieve, Andrey Amador, Hugh Carty en Hermann Pernsteiner.

Veel ruimte kregen de vluchters niet: geen drie minuten. De Gendt slaagde er onderweg wel in veel punten te sprokkelen aan de tussenspurten en op de cols. Hij verzekerde zich zo niet alleen van een extra dag in de puntentrui, maar nam ook de bergtrui over van de Nederlander Marco Minnaard. Bij het aansnijden van de laatste beklimming, gecatalogeerd als eerste categorie, liet De Gendt zijn vluchtgezellen rijden.

In het peloton was Sky erg actief in de achtervolging. Dat deed het in dienst van Bernal, vrijdag de beste in de klimtijdrit. De piepjonge Colombiaan moest een kloof van zes seconden zien te dichten op leider Roglic om naar de kop van het algemeen klassement te gaan. Zes kilometer voor de top ontbond hij tweemaal zijn duivels, maar Roglic gaf geen krimp. De gele trui gaf zijn uitdager geen centimeter ruimte. De aanvalspogingen van Bernal kostten wel de kop van de resterende vroege vluchters.

Met een derde prik net voor de top slaagde Bernal er wel in Roglic even in de problemen te brengen, maar de Sloveen kwam na enkele hectometers weer aansluiten. De twee kemphanen gingen met kleine voorsprong over de top, maar in de afdaling kwamen Rui Costa, Jakob Fuglsang en Richie Porte aansluiten. Halfweg de afdaling glipte Fuglsang weg van de vier anderen. In geen tijd kon hij een kloof van een halve minuut slaan op de achtervolgers, waarbij enkel Costa het tempo onderhield.

Fuglsang gaf zijn voorsprong in de slotfase niet meer uit handen en boekte zijn zestiende profzege, de eerste dit seizoen. De Deen bezorgde Astana zo al de veertiende overwinning van het seizoen. Hij wipt in het klassement bovendien van de vijftiende naar de vierde plaats. 48 seconden na de aankomst van de Deen won Roglic de sprint voor de tweede plaats en de daaraan verbonden bonificatieseconden, voor Bernal, Costa en Porte. Sander Armée spurtte in het achtervolgend pelotonnetje naar de elfde plaats.

Roglic wordt wellicht ook de eindwinnaar. De slotrit, zondag over 182,7 kilometer van Mont-sur-Rolle naar Genève is immers voer voor sprinters.

.

bron: Belga