Miljardenfusie bij Britse supermarkten in de maak

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Britse supermarktengigant Sainsbury heeft zaterdag bevestigd dat hij gesprekken voert met de Amerikaanse supermarktketen Walmart over een mogelijke fusie met de Britse Walmart-dochter Asda. Indien de fusie er komt, zou die de zeer competitieve Britse supermarktsector duchtig door elkaar schudden. Volgens Sky News zou de fusie 10 miljard pond (11,3 miljard euro) waard zijn. Sainsbury liet zaterdag weten maandagochtend meer informatie te verschaffen over de mogelijke fusie.

De Britse supermarktsector wordt gedomineerd door de "big four" Tesco, Sainsbury's, Asda en Morrisons. Zij komen echter steeds meer onder druk te staan door de e-commerce en de Duitse discounters Aldi en Lidl. Ook de nakende brexit maakt het de supermarktuitbaters niet gemakkelijk: ze hebben al duizenden banen moeten schrappen vanwege de lagere prijzen die het gevolg zijn van de door de brexit verzwakte Britse pond.

Moest de fusie er komen, zouden de Britse nummer twee en drie een gelijkaardig of zelfs groter marktaandeel krijgen dan Tesco, de grootste speler op de markt. Volgens marktonderzoeksbedrijf Kantar Worldpanel zou het fusiebedrijf een marktaandeel van bijna 32 procent opleveren, wat meer is dan de 28 procent van Tesco. Het fusiebedrijf zou over meer dan 2.800 winkels in Groot-Brittannië beschikken, en beide merken zouden blijven bestaan.

Een fusie van de twee supermarkten zou hen bovendien meer speling geven bij de leveranciers, om zo de inkoopprijzen laag te houden.

Voor Walmart, dat Asda in 1999 voor 6,7 miljard pond (7,6 miljard euro) kocht, zou de overname een verdere verkleining van zijn internationale voetafdruk betekenen, terwijl het bedrijf zich in eigen land concentreert op de strijd tegen Amazon. Het bedrijf zou volgens ingewijden wel een aanzienlijk belang behouden binnen het fusiebedrijf.

bron: Belga