Meer dan 30 Toearegs gedood door vermoedelijke jihadisten in Mali

door
Belga
Leestijd 1 min.

In het noordoosten van Mali, aan de grens met Niger, zijn vrijdag meer dan 30 Toeareg-burgers gedood door vermoedelijke jihadisten. De moorden volgen op een gelijkaardige aanval in dezelfde regio donderdag. In een tijdspanne van 24 uur werden meer dan 40 Toearegs van de Dawsahak-gemeenschap gedood, stelt de Toearegse politieke en militaire beweging MSA.

"Er vielen 43 doden op twee dagen, allemaal burgers van dezelfde gemeenschap", stelt een stamverantwoordelijke van Menaka, de belangrijkste stad in de regio. Hij ziet in de moorden een vergelding voor de klappen die gewapende Tourag-groeperingen toebrachten aan de jihadisten in het gebied.

De MSA roept de regeringen van Mali en Niger op om "eindelijk een ernstig initiatief te nemen om een einde te maken aan de gruwelijke misdaden die gepleegd worden".

De gouverneur van Menaka, Daouda Maiga, is voorzichtig over het aantal slachtoffers. "Er zijn verschillende versies, maar ik weet dat er vrouwen en kinderen onder de slachtoffers zijn, en ook oude mensen. Het exacte aantal kan ik pas zeggen na de terugkeer van mijn zendelingen."

In de regio komt het vaak tot geweld tussen jihadisten die trouw zworen aan Islamitische Staat en twee gewapende groepen die voornamelijk uit Toearegs bestaan, MSA en GATIA.

Bron: Belga