"Enkele EU-landen vertragen fiscale regelgeving voor digitale concerns"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Volgens de Bulgaarse minister van Financiën Vladislav Goranov vertragen enkele EU-landen de snelle invoering van strengere fiscale regelgeving voor digitale concerns. "Sommige landen willen geen kortetermijnbeslissing", zei Goranov vandaag op een informele bijeenkomst van de ministers van Financiën van de eurolanden in Sofia. Bulgarije is momenteel roterend voorzitter van de Europese ministerraden. Duitsland, Frankrijk en enkele andere EU-landen hadden het afgelopen jaar snelle maatregelen geëist om de belasting van digitale reuzen, zoals Facebook en Google, te verhogen. Die bedrijven boeken in Europa een enorme omzet en winst, maar betalen nauwelijks belastingen omdat ze in de meeste landen geen belastbare bedrijfszetel hebben. Ze bundelen hun activiteiten ook in landen met gunstige belastingvoorwaarden, zoals bijvoorbeeld Ierland.

"We verliezen belangrijke belastinginkomsten", zei EU-Commissaris voor Economische Zaken Pierre Moscovici. De Europese Commissie had daarom voorgesteld voor bedrijven met een jaarlijkse wereldwijde omzet van minstens 750 miljoen euro en een onlineverkoop van 50 miljoen euro in Europa 3 procent inkomstenbelasting in te voeren.

Op langere termijn wil het Brusselse bestuur ook de regelgeving voor de vennootschapsbelasting veranderen. EU-landen zouden dan winsten die bij hen gerealiseerd worden, ook zonder de fysieke aanwezigheid van een onderneming moeten kunnen belasten. Daartoe moeten "digitale vestigingen" ingevoerd worden. Als een onderneming in een land bijvoorbeeld meer dan 100.000 online-gebruikers registreert of in een jaar meer dan 7 miljoen euro verdient, wordt ze als digitaal aanwezig beschouwd en moet ze een belastingaangifte indienen.

"En naar onze mening hebben we die beide nodig", zei Goranov voorts. Kwesties rond belastingen moeten de EU-lidstaten unaniem goedkeuren, besluitvorming hierover geldt dan ook als bijzonder moeilijk.

bron: Belga