EK Judo - Toma Nikiforov beleefde "perfecte dag" met winst gouden medaille

door
Belga
Leestijd 2 min.

Na tranen met trainingsmaatje Sami Chouchi volgde er alleen nog de brede glimlach bij Toma Nikiforov voor het gewonnen goud van zaterdag op het EK Judo in Tel Aviv. "Eindelijk de perfecte dag", gaf hij als sleutel van zijn nieuw succes. Kersvers Europees kampioen Toma Nikoforov begon voorzichtig aan het EK. "Vroeger maakte ik wel eens de fout om in de eerste wedstrijden te veel energie te verspelen waardoor ik geen ganse dag op hetzelfde hoog niveau kon presteren", gaf hij als verklaring. "Vandaag heb ik dat constant niveau probleemloos wel kunnen aanhouden. Eindelijk heb ik een prefecte dag kunnen afwerken. Bij mijn derde kamp tegen de Rus Bilalov heb ik mijn beste judo bovengehaald om hem heel snel te kunnen verslaan. Toen ik in de finale snel een waza-ari achterkwam, heb ik geen seconde getwijfeld aan de goede afloop. Ik trok onmiddellijk terug ten aanval en wellicht kon ik zo Maret verrassen en verslaan. Dit doet in ieder geval veel deugd".

Vorig jaar maakte Toma Nikiforov een moeilijke periode door. "Maar ik ben geduldig blijven bouwen. In het begin van dit jaar heb ik in Parijs en Düsseldorf met hetzelfde geduld aan de weg naar dit succes blijven werken. Op dit soort toernooien moet je vooral dingen uitproberen en ervaren hoe je tegenstanders judoën. Het goud van vandaag is het resultaat van hard blijven trainen en blijven geloven in jezelf. Maar zonder de steun van mijn trainer, de federatie, trainingsmaatje Sami Chouchi en het leger zou dit niet mogelijk zijn".

De Brusselaar ziet niet alleen nog een mooie toekomst voor zichzelf maar ook voor het Belgisch judo. "Er is een mooie lichting jeugd op komst met onder meer Matthias Casse en een aantal generatiegenoten. Blijf ons maar zeker volgen". Een trouwdag heeft Toma Nikiforov nog niet voor ogen: "Eerst thuis met familie en vrienden genieten van deze Europese titel en daarna het WK gaan voorbereiden".

bron: Belga