Belastingen Bel20-bedrijven op recordpeil

De twintig belangrijkste beursgenoteerde bedrijven in ons land hebben vorig jaar fors meer belastingen betaald. De leden van de Bel20, de belangrijkste beursgraadmeter in België, legden samen ruim 6,7 miljard euro op tafel. Dat is 48 procent meer dan de goed 4,5 miljard euro van 2016. Het is ook het hoogste cijfer van de voorbije zes jaar, zo berichten De Tijd en L’Echo zaterdag. De sterke stijging valt in grote mate te verklaren door de fors gestegen winsten van de beurskleppers. Die lieten in 2017 een gezamenlijke nettowinst optekenen van 23 miljard euro.
Hun winsten over 2017 groeiden sterker aan dan de belastingen die ze betaalden. Dat verklaart waarom de gemiddelde aanslagvoet vorig jaar zakte naar 22,9 procent (van de behaalde nettowinst), tegen 25,4 procent in 2016.
Het belastinggeld vloeide niet alleen naar de Belgische schatkist. De Bel20 telt bijna uitsluitend internationale spelers, die hun belastingen voor een groot stuk elders betalen.
De Nederlanse bankgroep ING is de grootste belastingbetaler van de Bel20 (2,28 miljard euro), gevolgd door bierreus AB InBev (1,70 miljard) en KBC (1,09 miljard).

bron: Belga