Voormalige Bosnische legerbevelhebber Dudakovic gearresteerd

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Bosnische politie heeft vandaag twaalf mensen gearresteerd op verdenking van oorlogsmisdaden tijdens het conflict op de Balkan van 1992 tot 1995. Onder hen is de emblematische oorlogscommandant Atif Dudakovic (64), momenteel generaal op rust. Het dozijn mannen was allemaal lid van het vijfde legerkorps dat opereerde in het westen van Bosnië, in een regio die helemaal door Servo-Kroatische en Bosnisch-Servische strijdkrachten was omsingeld. ook onder de Bosniërs zelf waren er botsingen. De twaalf zijn nu beschuldigd van "misdaden tegen de mensheid" en "misdaden tegen de burgerbevolking".

Zij worden met name verdacht van de dood van "honderden slachtoffers, burgers en gevangen genomen Servische soldaten", zegt het Bosnisch parket voor oorlogsmisdaden. Bovendien zijn de twaalf verdacht van misdaden tegen de Bosnische (moslim)bevolking.

Onder de verdachten is er Atif Dudakovic die het vijfde korps aanvoerde en later opperbevelhebber van het Bosnische leger werd. Hij was zeer populair onder de Bosnische moslimbevolking, die hem als een held aanzag in de strijd tegen de door Belgrado gesteunde Serviërs.

Het berechten van bevelhebbers van Bosnisch (moslim)troepen is eerder zeldzaam. Het parket zegt dat de vervolging van de twaalf het resultaat is van een onderzoek dat jaren heeft geduurd.

Bron: Belga