“Vlaamse regering moet dringend klaarheid scheppen over Uplace”

Vlaamse regering moet dringend klaarheid scheppen over Uplace

De burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte, trekt aan de alarmbel over de ruimtelijke “chaos en onzekerheid” in zijn stad. “De Vlaamse regering moet nu eens eindelijk klaarheid scheppen rond Uplace en gewoon beslissen dat ze uit de brownfieldconvenant stapt”, zegt Bonte aan Belga. Van de aangekondigde gesprekken tussen de Vlaamse regering en Machelen en Vilvoorde is volgens Bonte trouwens nog niets in huis gekomen. Het veelbesproken Uplace-project in Machelen heeft gisteren een zoveelste opdoffer gekregen. Het Grondwettelijk Hof heeft namelijk geoordeeld dat een verlopen handelsvestigingsvergunning van Uplace onrechtmatig is gereactiveerd door een decreet van de Vlaamse regering.

Dat lijkt goed nieuws voor Vilvoorde, dat naar het Grondwettelijk Hof was gestapt. “Ja en neen”, zegt burgemeester Bonte. “De Vlaamse regering is duidelijk teruggefloten omdat ze een particulier een gunst wilde verlenen. Uplace heeft nu geen enkele vergunning meer. Maar tegelijk zitten we nu wel in Vilvoorde met de chaos dat alle ruimtelijke projecten absurd geblokkeerd zitten”, aldus Bonte.

Hij wijst de Vlaamse regering met de vinger. “De Vlaamse regering moet dringend duidelijkheid scheppen wat ze nu wil. Ze zou best beslissen om uit de brownfieldconvenant te stappen. Er is geen enkele reden meer om nog vast te houden aan Uplace”, meent Bonte.

Na de vernietiging van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) in december, had minister-president Geert Bourgeois laten verstaan dat hij bereid was om in gesprek te gaan met de burgemeesters van Machelen en Vilvoorde. “Ik heb dat toen ook in de krant gelezen, maar we zijn nu vijf maanden verder en ik heb nog geen uitnodiging gezien”, besluit Bonte.

bron: Belga