Vijftig onderwijsbeleidsmakers weer een dag op de schoolbanken

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vandaag/vrijdag gaan 50 beleidsmakers een dag terug naar school. De Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) organiseert namelijk voor de tweede keer een 'inleefdag' voor onderwijsbeleidsmakers. Onder andere Raymonda Verdyck (GO!), Patriek Delbaere (OVSG), Bruno Vanobbergen (Kinderrechtencommissaris), Els Keytsman (directeur Unia) en verschillende parlementsleden, uitgevers van schoolboeken en lokale politici volgen een hele dag opnieuw les. "Veel volwassenen nemen belangrijke beslissingen over ons onderwijs, maar het is vaak al veel te lang geleden dat zij zelf op school zaten. Daar brengen wij verandering in", zegt Rania el Mard, voorzitster van de VSK.

In 2016 organiseerde VSK deze Terug naar de Klas-actie voor het eerst. Op vraag van de beleidsmakers zelf, wordt deze actie twee jaar later nog eens herhaald. "Tijdens de vorige editie merkten deelnemers dat het schoolleven sinds hun tijd veel veranderd is, bijvoorbeeld op technologisch vlak. Maar dat tegelijk dingen als de bok in de turnles, het schoolgebouw, de leraar voor het bord en de vervloekte schoolbel nog exact hetzelfde zijn als toen zij schoolliepen. Ze gingen twee jaar geleden stuk voor stuk met ideeën naar huis waar ze meteen in hun organisatie werk van wilden maken. Het was voor velen een echte reality check", aldus Rania el Mard.

Tijdens Terug naar de Klas neemt een leerling van de school de beleidsmaker een hele dag op sleeptouw, zowel tijdens de lessen als tijdens de pauzes. En ook het schoolreglement geldt uiteraard voor de professionals.

Veel deelnemers vroegen deze keer naar een specifieke onderwijsvorm of doelgroep om een dagje met mee te lopen. "Zo lopen Raymonda Verdyck van het GO! en kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen allebei een dagje mee met een OKAN-leerling (Onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers). Vijf andere beleidsmakers gaan een dagje met een BuSO-klas op stap en ook de Ziekenhuisschool van Antwerpen krijgt een bezoekje", zegt Rania El Mard.

bron: Belga