Spanning rond Noord-Korea - "De lente is misschien aangekomen op het Koreaanse schiereiland"

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de gedemilitariseerde zone hebben de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un vrijdagvoormiddag een historisch onderhoud. "De lente is misschien aangekomen op het Koreaanse schiereiland", zei Moon voor aanvang van de gesprekken. Net daarvoor pende Kim nog "Een nieuwe geschiedenis begint nu - op het startpunt van geschiedenis en het tijdperk van vrede" neer in het gastenboek van het zogenaamde vredeshuis in Panmunjeom. Bij aanvang de gesprekken aan de ovale tafel in het vredeshuis namen beide leiders beurtelings het woord. Kim gaf te kennen dat de ontmoeting "verloren tijd kon inhalen" en dat hij hoopt dat de gesprekken tot iets leiden. Moon noemde de beslissing van Kim om de grens over te steken "moedig" en een "symbool van vrede". Hij uitte zijn hoop op "eerlijke gesprekken" die leiden tot een "moedige overeenkomst".

Een uur voor de start van de gesprekken werd Kim Jong-un de eerste Noord-Koreaanse leider die sinds de oorlog van 1950-1953 de grens naar het zuiden overstak. Aan de overkant van de demarcatielijn stond Moon Kim op te wachten en schudden beide leiders elkaar de hand. Op verzoek van Kim staken ze daarna hand in hand ook samen even de grens naar Noord-Korea over, om vervolgens weer terug over de drempel naar het zuiden te wandelen.

De ontmoeting tussen de Noord- en Zuid-Koreaanse leiders is nog maar de derde dergelijke topbijeenkomst sinds het einde van de oorlog in 1953. Het belangrijkste onderwerp tijdens de historische bijeenkomst is het nucleaire programma van Pyongyang.

De Koreaanse top komt er in de aanloop naar een ontmoeting tussen Kim Jong-un en Amerikaans president Donald Trump, in mei of begin juni. Het Witte Huis juichte de bijeenkomst tussen Moon en Kim alvast toe en wenste de Koreanen "veel succes" toe in een mededeling. "We hopen dat de gesprekken vooruitgang zullen boeken richting een toekomst van vrede en welvaart voor het hele Koreaanse schiereiland", luidde het.

Bron: Belga