Ouders van Otto Warmbier dagen Noord-Korea voor rechter voor dood van hun zoon

door
Belga
Leestijd 1 min.

De ouders van Otto Warmbier, de Amerikaanse student die vorig jaar stierf nadat hij werd vastgehouden in Noord-Korea, hebben gisteren in Washington een klacht ingediend tegen dat land voor de onrechtmatige dood van hun zoon. Daarin stellen Fred en Cindy Warmbier dat de regering van het communistische regime hun zoon heeft gemarteld en vermoord, en daarvoor verantwoordelijk moet gehouden worden. Warmbier werd in januari 2016 gearresteerd door de Noord-Koreaanse autoriteiten omdat hij een propagandaposter zou hebben gestolen. Hij kreeg een gevangenisstraf van 15 jaar, maar werd in juni vorig jaar teruggestuurd naar de Verenigde Staten en enkele dagen later dood verklaard.

In hun rechtsgeding stellen de Warmbiers dat hun zoon een "barbaarse behandeling" moest ondergaan, en spreken ze van een "onrechtmatige dood". Ook zeggen ze dat Noord-Korea hem dwong tot het bekennen van onrechtmatige toe-eigening en hem anderhalf jaar opsloot zonder contact met zijn familie. Ze eisen "geldelijke en niet-geldelijke schadevergoedingen".

De rechtszaak komt er op een moment dat Noord-Korea werkt aan betere relaties met Zuid-Korea. In mei of juni komt er ook een top tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump.

Bron: Belga