Nieuw op 1 mei – Testen met autonome wagens mogelijk op Belgische wegen

Nieuw op 1 mei - Testen met autonome wagens mogelijk op Belgische wegen

Autoconstructeurs en technologiebedrijven mogen vanaf 1 mei op Belgische wegen testen uitvoeren met autonome wagens. Ze moeten daarvoor eerst een aanvraag indienen bij de federale minister van Mobiliteit – nu is dat François Bellot. Hij, of zijn afgevaardigde, mag deze bedrijven een afwijking op de wegcode toestaan. Deze mogelijkheid past in Bellots ambitie om van België een van de voorlopers te maken binnen Europa wat betreft het testen van autonome voertuigen. “Met deze beslissing voegt hij de daad bij het woord”, aldus zijn woordvoerster. De FOD Mobiliteit wijst er in een bericht op haar site op dat voor de ontwikkeling van deze voertuigen gecontroleerde experimenten nodig zijn. Daartoe is nu een extra bepaling opgenomen in de verkeerscode, die de minister van Mobiliteit of zijn afgevaardigde toelaat om “onder vastgestelde voorwaarden en beperkt in de tijd” af te wijken van om het even welke regel van het verkeersreglement.
“Er zijn geen verdere beperkingen opgelijst, omdat dat te beperkend zou zijn”, zegt FOD Mobiliteit-woordvoerder Sven Heyndrickx. “Het is onmogelijk nu te voorspellen wat de innovaties over één of twee jaar zullen zijn.” Eind april zijn er bij de FOD Mobiliteit nog geen aanvragen binnengekomen.
België is, volgens de overheidsdienst, een van de eerste Europese landen dat dit soort testen op de openbare weg toelaat.

bron: Belga