MIVB opent tramdepot in zuiden van Brussel

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB heeft vandaag haar nieuwe tramdepot, in het zuiden van Brussel, geopend. Er kunnen 75 trams worden gestald en nog eens 10 onderhouden, zo bleek tijdens een bezoek in aanwezigheid van Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) en MIVB-topman Brieuc de Meeûs. De nieuwe tramstelplaats, die Marconi werd genoemd, ligt op de Ruisbroeksesteenweg, op de grens van Ukkel, Vorst en Drogenbos.

De zevende stelplaats voor trams kreeg een strategische locatie, luidt het bij de MIVB, want de maatschappij had nog geen stelplaats in het zuiden van Brussel. Trams moeten nu minder nutteloze kilometers zonder passagiers afleggen om tot aan het beginpunt van hun dienst te rijden. De stelplaats zal ook een deel van de nieuwe trams van de MIVB, verwacht vanaf 2020, herbergen.

Marconi heeft een totale oppervlakte van 27.000 vierkante meter en telt 22 sporen. Er kunnen 75 trams gestald worden en er is een hal waar nog eens 10 trams eerstelijnsonderhoud (tramwash, onderhoud wielen ...) kunnen krijgen. Er is voorts plaats voor 170 MIVB-medewerkers.

Bij de bouw, die in 2015 startte, was er ook aandacht voor het ecologische aspect. De gevel is van hout, regenwater wordt opgevangen om bijvoorbeeld de trams te wassen, er zijn 600 zonnepanelen, enzovoort. Rond de stelplaats staat een geluidsmuur van 140 meter om de geluidshinder voor de buurt te beperken.

De nieuwe stelplaats wordt op 28 april officieel ingewijd tijdens een feest met de buurtbewoners.

bron: Belga