Kim Jong-un: "We zijn één natie"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Noord- en Zuid-Korea willen gesprekken aanknopen om "een einde te maken aan de Koreaanse oorlog", stellen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in vandaag in een gezamenlijke verklaring aan het einde van hun eerste top. Kim benadrukte in een speech dat hij de burgers van beide landen als één volk ziet. De leiders namen elkaar in de armen na het ondertekenen van de verklaring, die het resultaat was van een historisch onderhoud in de gedemilitariseerde zone. "Er is geen reden waarom we met elkaar zouden moeten vechten. We zijn één natie", zei Kim Jong-un in een speech. "Zoals ik hier vandaag sta, zie ik dat Zuid en Noord-Korea dezelfde mensen, hetzelfde bloed zijn, ze kunnen niet gescheiden worden."

De vredesgesprekken kunnen de vorm aannemen van trilaterale gesprekken tussen Noord- en Zuid-Korea en de VS, klinkt het. Maar mogelijk neemt ook China plaats aan de tafel. President Moon zal in de herfst ook naar de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang komen.

Naast het beëindigen van de oorlog willen de Koreaanse leiders ook werk maken van nucleaire ontwapening. "Zuid-Korea en Noord-Korea bevestigen het gemeenschappelijke doel om door middel van volledige denuclearisering een niet-nucleair Koreaans schiereiland te bereiken", stelt de verklaring hierover.

Ook het heikele thema van de familiehereniging komt aan bod in de verklaring. Op 15 augustus zal er een nieuwe ontmoeting georganiseerd worden tussen families die al sinds het einde van de oorlog gescheiden zijn van elkaar.

Kim Jong-un was vandaag de eerste Noord-Koreaanse leider die sinds de oorlog van 1950-1953 de grens naar het zuiden overstak. De top van vandaag was de eerste tussen de twee Korea's in meer dan elf jaar.

Bron: Belga