Ruim 250 Vlaamse scholen geven leerlingen buiten les

door
Belga
Leestijd 2 min.

De leerlingen van 254 Vlaamse scholen krijgen donderdag voor minstens één lesuur buiten les, in plaats van in het gebruikelijke klaslokaal. Dat gebeurt ter gelegenheid van de buitenlesdag, die voor de tweede keer plaatsvindt. Buitenlesdag moet kinderen, die in het huidige digitale tijdperk veel tijd binnen met hun computer of tablet doorbrengen, weer de weg naar buiten tonen. "Buiten leren, buiten spelen en buiten bewegen is fijn en heeft een gunstig effect op het welzijn en de leerprestaties. Leerlingen leren op onderzoekende en speelse wijze én de lessen kunnen gecombineerd worden met bewegen", zegt Joke Schauvliege (CD&V), Vlaams minister van Omgeving en Natuur.

In totaal 254 scholen in Vlaanderen en Brussel ruilen donderdag voor minstens een lesuur het klaslokaal voor de frisse buitenlucht. Daarmee nemen duidelijk meer scholen mee dan bij de eerste editie, toen 197 scholen zich inschreven.

Net als vorig jaar konden de deelnemende scholen ook een gastles winnen. Bij de secundaire scholen sleepte het SIGO Gistel die prijs binnen. Comédienne Veerle Malschaert kwam er afgelopen maandag een introductieles drama geven in de nieuw aangelegde, groene buitenklassen van de school.

Basisschool Vijverbeek in Asse won op zijn beurt een buitenles van Ketnetwrapper Thomas Van Achteren, die in mei zal doorgaan.

De buitenlesdag is een initiatief van Goodplanet en MOS, of Milieuzorg op School. Dat laatste is een samenwerkingsverband van de Vlaamse overheid met de vijf Vlaamse provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (Brussel), met als doel het milieubewustzijn bij kinderen op school te stimuleren.

bron: Belga