Mexicaanse rapper bekent lichamen drie vermiste studenten in zuur te hebben opgelost

Mexicaanse rapper bekent lichamen drie vermiste studenten in zuur te hebben opgelost
Mexicaanse rapper bekent lichamen drie vermiste studenten in zuur te hebben opgelost

Een Mexicaanse rapper heeft bekend dat hij de lichamen van drie vermiste filmstudenten heeft opgelost in bijtend zuur. Christian Omar Palma Gutierrez, ook bekend onder de naam ‘QBA’ en een ster op YouTube, werkte voor het Jalisco Nueva Generación-kartel, één van de machtigste in Mexico. De studenten verdwenen in maart. De autoriteiten bevestigden gisteren hun dood. Salomon Aceves Gastelum (25), Daniel Diaz (20) en Marco Avalos (20) verdwenen toen ze terugkeerden na het maken van opnames in Tonala, in de buurt van de stad Guadalajara. De opdracht kaderde in hun universitaire studies. Klaarblijkelijk vielen ze in handen van de misdaadorganisatie Jalisco Nueva Generación. De studenten werden gefolterd en vermoord. Hun lichamen werden opgelost in zwavelzuur, om geen sporen achter te laten.

Gutierrez en een kompaan worden verdacht van de ontvoering. Vijf andere verdachten worden nog opgespoord. De rapper zou nog maar enkele maanden deel uitmaken van het misdaadkartel. Hij kreeg 3.000 pesos, zo’n 130 euro, per week voor zijn werk. Volgens de gerechtelijke autoriteiten was hij voor de moord op de filmstudenten betrokken bij drie andere moorden.

Het YouTube-kanaal van Gutierrez heeft 125.000 abonnees. Zijn video’s, met teksten die bol staan van geweld, wapens en drugs, zijn miljoenen keren bekeken. De clips maken nu deel uit van het onderzoek.

De verdwijning van de studenten zorgde voor flink wat commotie in Mexico. Er waren manifestaties over heel het land, en de Oscarwinnende regisseurs Guillermo del Toro (“Pan’s Labyrinth”, “The Shape of Water”) en Alfonso Cuaron (“Y Tu Mama Tambien”, “Gravity”) betuigden op Twitter hun steun. Vandaag is in Guadalajara een nieuwe studentenbetoging gepland.

Bron: Belga