Meer dan 500 werkzoekenden nemen deel aan werkbelevingsdag "DUOday"

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Vlaanderen en Brussel nemen donderdag 528 werkzoekenden met extra ondersteuningsnood deel aan de werkontdekkingsdag "DUOday". De werkzoekenden, die ondersteuning nodig hebben omwille van sociale, medische, psychische, sensorische en fysieke redenen of leermoeilijkheden, gaan aan de slag in 394 bedrijven. Dat meldt het Gespecialiseerd Team Bemiddeling (GTB), dat mensen naar een job begeleidt en ondersteunt. In heel Vlaanderen daalt het aantal werkzoekenden volgens de VDAB in vrijwel alle categorieën. Dat is evenwel niet het geval voor mensen met een extra ondersteuningsnood omwille van sociale, medische, psychische, sensorische en fysieke redenen of leermoeilijkheden. Aan de hand van de cijfers over de laatste 5 jaar, op basis van de jaargemiddelden, ziet de VDAB zelfs een stijging van het aantal niet-werkende werkzoekenden (NWWZ).

In Vlaanderen vindt daarom de negende editie van DUOday plaats. De werkzoekenden met extra ondersteuningsnood werken dan samen met werknemers in bedrijven, organisaties en overheidsinstellingen. "Deze duobaan betekent voor zowel werkzoekenden als voor werkgevers en hun werknemers een echte opportuniteit", zegt Wannes Marivoet, de coördinator voor Vlaanderen. "De werkgevers en hun werknemers maken kennis met de inzet en vaardigheden van de werkzoekenden. De werkzoekenden krijgen de kans om hun talenten te tonen en kunnen hun beeld van een bepaalde job toetsen aan de realiteit."

"Veel vacatures geraken niet ingevuld. Dankzij DUOday ontdekken deelnemende bedrijven wat mensen met een extra ondersteuningsnood kunnen betekenen voor hun organisatie of bedrijf", aldus Marivoet.

Tal van bedrijven uit alle soorten sectoren nemen deel. "Alleen bedrijven uit de industriesector warm maken voor DUOday blijft erg moeilijk. Omdat daar veel vooroordelen zitten. Van zodra het woord 'beperking' ter sprake komt, zijn dat soort bedrijven argwanend", aldus Marivoet.

De deelnemers beoefenen zeer uiteenlopende jobs tijdens de DUOday: keukenhulp, dakwerker, administratief medewerker, verkoopsmedewerker, handenarbeider, verpleger, theatertechnieker, winkelbediende, hulpkok, barman, chauffeur, grafisch designer en dies meer.

EMBARGO 26/4 om 6 uur.

bron: Belga