Lionel Messi mag 'Messi' gebruiken als merknaam voor sportartikelen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Argentijnse stervoetballer Lionel Messi mag zijn achternaam toch gebruiken als merknaam voor een reeks sportartikelen en -kleding. Eerder was dat geweigerd na een bezwaar van het Spaanse sportmerk MASSI. Dat heeft het Europees Hof van Justitie donderdag beslist. In 2011 diende Lionel Messi een aanvraag in bij het Bureau voor intellectuele eigendom van de EU (EUIPO) om MESSI te laten registreren als merknaam voor onder meer kleding, schoenen en sportartikelen. Maar het Spaanse (sport)merk Massi verzette zich daartegen. Het EUIPO gaf MASSI gelijk en oordeelde dat de twee merken zowel visueel als bij het uitspreken ervan te veel op elkaar leken.

Messi was het niet eens met die beslissing van het EUIPO en stapte daarom naar het Gerecht van de Europese Unie. Dat hof heeft nu geoordeeld dat er wel sprake is van visuele en fonetische gelijkenissen tussen beide merknamen, maar dat Messi zo bekend is buiten de voetbal- en sportwereld dat er geen verwarringsgevaar bestaat.

"Het lijkt weinig waarschijnlijk dat een gemiddelde koper van die waren in de meeste gevallen geen rechtstreeks verband zal leggen tussen de term 'messi' en de naam van de beroemde voetballer", aldus het hof. Het hof geeft toe dat het mogelijk is dat sommige consumenten nog niet van Messi gehoord hebben, maar dat zijn niet de mensen die sportartikelen of -kleding kopen.

Massi kan wel nog in beroep gaan bij het Europees Hof van Justitie.

bron: Belga